Cele mai frumoase pagini de înțelepciune biblică


Traducere din ebraică şi greacă veche de Monica Broşteanu şi Francisca Băltăceanu Cu un cuvânt însoţitor de Andrei Pleşu


Cartea nu e dedicată „specialiștilor“, ci tuturor cititorilor dornici de învățătură și de sens.

„Avem de-a face cu o sumă de îndemnuri concrete, al căror combustibil nu e fervoarea speculativă, ci nevoia de bună-viețuire, de bună-cuviință, de adecvare demnă la un imediat care nu e nici neapărat inteligibil, nici neapărat echitabil, nici neapărat conform cu impulsurile și dorințele noastre. «Înțelepciunea» cu care vă veți întâlni aici este în același timp «aplicată» și inefabilă, transparentă și tainică: înțelepciunea trebuie trăită în patosul nemijlocit al vieții, dar cu privirea ațintită spre sursa ei trans-mundană. Lectură plăcută și binefăcătoare!“ (Andrei PLEȘU)


Înţelepciunea, în sens de cunoaştere a voii lui Dumnezeu şi de strădanie de a trăi conform ei, străbate întreaga Biblie.

Dar există unele cărţi biblice numite în mod tradiţional „cărţi sapienţiale“, de înţelepciune.

Cum să alegi însă cele mai frumoase pagini? Selecţia are şi un grad de aleatoriu. Am căutat de fapt să oferim câte ceva din fiecare scriere de acest tip, iar cu ajutorul comentariilor să-i dăm prilej cititorului să vadă că diferitele cărţi, chiar atunci când par a se contrazice între ele, sunt de fapt complementare.

Textele au fost traduse din limba originală a fiecăruia. În locurile unde există mai multe soluţii de echivalare posibile, am optat pentru cea care dezambiguiza cel mai puţin, pentru a păstra bogăţia de sensuri.

Textele sapienţiale biblice sunt în mare parte poetice. În textul biblic nu există o diferenţă marcată între proză şi poezie1, iar aceasta din urmă nu e turnată în scheme fixe;