Practica - 40 de zile de rugăciuni către îngeri


Îngerii sunt ființe foarte evoluate care chiar și în acest moment sunt în plin proces de evoluție, în funcție de modul în care își asumă porunca Divină.

Prin această practică îi vom descoperii, îi vom cunoaște și îi vom aduce pe Îngeri în viața noastră.

Este un exercițiu extraordinar de conectare cu Divinitatea și cu sufletul nostru.

Timp de 40 de zile, în fiecare seară ai câte o rugăciune pregătită.

Primele 9 rugăciuni le vom dedica celor 9 cete îngerești. Următoarele 15 celor 15 Arhangheli iar in urmatoarele 16 îi vom aduce împreună, pentru diferite trebuințe.

Conform tradiției creștine, cetele îngerilor sunt cele nouă ordini sau coruri angelice, fiecare cu propriile lor caracteristici și atribuții specifice.

„Marele Prooroc Isaia spune că Serafimii stau împrejurul Lui, avînd cîte şase aripi (Isaia 6, 2). Ei sînt în chipul focului, precum spune prorocul David: Cela ce faci pe îngerii Tăi duhuri şi pe slugile Tale pară de foc (Psalm 103, 5). Serafimii aprind pe oameni cu focul dumnezeieştii dragoste, precum şi numele lor îi arată, că în limba evreiască „Serafim” se tălmăceşte „cel ce aprinde” sau „încălzeşte”.

După Serafimi, stau înaintea lui Dumnezeu înţelepţii Heruvimi, cei cu ochi mulţi, care, mai mult decît alte cete de mai jos, strălucesc neîncetat cu lumina înţelegerii şi a cunoştinţei de Dumnezeu. Heruvimii fiind luminaţi în tainele lui Dumnezeu, ale cunoştinţei adîncului şi înţelepciunii divine, luminează şi pe alţii; căci însuşi numele de „Heruvim”, în aceeaşi limbă evreiască, se tîlcuieşte „multă înţelegere” sau „revărsare de înţelepciune”. Prin Heruvimi se revarsă înţelepciunea cea de sus şi se dă ochilor sufleteşti luminare spre cunoştinţa lui Dumnezeu.

Ceata a treia, numită a Tronurilor, stă înaintea Celui ce şade pe scaun înalt şi preaînălţat (Isaia 6, 1). Se numesc aşa căci pe dînşii, ca pe nişte scaune înţelegătoare, se odihneşte Dumnezeu gînditor, precum scrie Sfîntul Maxim Mărturisitorul; adică nu cu fiinţa, ci cu slujirea şi cu darul.

În ierarhia din mijloc, prima ceată se numeşte ceata Domniilor, pentru că domnesc peste ceilalţi îngeri care sînt sub dînşii. Ei „fiind liberi şi lepădînd toată temerea de rob, de bunăvoie şi cu bucurie slujesc neîncetat Domnului”. Ei revarsă oamenilor, care sînt puşi de Dumnezeu ca stăpînitori, puterea stăpînirii cu bună înţelegere şi a iconomiei celei înţelepte, ca să domnească bine şi cu dreptate peste ţările încredinţate lor. Aceşti îngeri ajută pe oameni să-şi stăpînească simţirile şi să-şi smerească patimile cele fără de rînduială, supunînd pe trup duhului.

Ceata Puterilor cereşti împlineşte fără odihnă voia cea tare şi puternică a Domnului Savaot, stăpîneşte planetele şi stelele universului; dă oamenilor puterea prorociei şi darul facerii de minuni şi îi ajută pe creştini să rabde cu tărie necazurile vieţii şi să păzească poruncile lui Hristos.

Ceata Stăpîniilor se numeşte aşa pentru că aceşti îngeri au mare stăpînire peste diavoli. Ei risipesc stăpînirea lor şi izbăvesc pe oameni să nu cadă în ispitele cele cumplite care îi duc la moarte şi la osînda iadului.

În ierarhia cea mai de jos, prima ceată este a Începătoriilor. Se numesc aşa pentru că ei stăpînesc pe îngerii care sînt sub ascultarea lor, făcîndu-le cunoscută voia lui Dumnezeu. Ei au misiunea de a îndrepta toată lumea; ei păzesc ţările, tronurile celor ce conduc; ei păzesc hotarele neamurilor, oraşele, cetăţile, satele, limbile, bisericile şi păstorii de suflete. Ei îi ajută pe cei ce conduc popoare şi Biserici să facă voia lui Dumnezeu şi să nu asuprească pe cei de sub ascultarea lor.

Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi prorociile cele înalte ale îngerilor şi, prin ei, oamenilor. Sfîntul Grigorie Dialogul zice despre Arhangheli: „Aceştia sînt cei care înmulţesc sfînta credinţă între oameni, luminînd înaintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii, descoperindu-le tainele credinţei celei drepte”.

Ultima ceată şi mai apropiată de oameni este ceata Îngerilor. Aceştia vestesc oamenilor tainele lui Dumnezeu şi voinţele Lui cele mai mici chiar, povăţuindu-i să trăiască în dragoste, în fapte bune şi cu dreptate, împlinind întru toate voia Domnului. Îngerii sînt rînduiţi să păzească pe fiecare credincios, căci de la Botez fiecare creştin are un înger păzitor. Pe cei buni îngerii îi ajută să nu cadă, iar pe cei căzuţi îi ridică prin pocăinţă şi spovedanie, şi niciodată nu ne lasă pe noi, deşi uneori greşim. Îngerii sînt gata să ne ajute întotdeauna, numai să voim şi să cerem ajutorul lui Dumnezeu.”


Dintre aceste cete îngerești, îngerii păzitori și arhanghelii sunt cei mai implicați în activitatea de ajutorare a Pământului și a locuitorilor lui.

În comparație cu îngerii păzitori, arhanghelii sunt foarte mari, au voce foarte puternică și staturi impozante, dar sunt, de asemenea, extrem de iubitori și de lipsiți de eu. Ca ființe cerești neîntrupate, ei nu au gen. 

Biblia pomenește numele Arhanghelilor Mihail și Gavril. Unele versiuni ale Bibliei amintesc și numele Arhanghelilor Rafael și Uriel. Vechile texte evreiești extind această listă până la cincisprezece arhangheli. Majoritatea numelor arhanghelilor, cu numai două excepții, se termină cu sufixul „el” sau „îl”, care înseamnă „al lui Dumnezeu” sau „de la Dumnezeu” în limba ebraică. Cele două excepții sunt acei profeți biblici care au avut vieți atât de exemplare, încât au fost înălțați la rang de arhangheli, după încheierea vieții lor omenești, pământești, așa cum am menționat și în seminarii.

Acești arhangheli sunt uneori amintiți cu nume diferite. În lista de mai jos sunt câteva detalii despre fiecare.

1) Ariel înseamnă „leoaica lui Dumnezeu” și ne aduce abundența în legătură cu partea materială. Ajută la soluționarea problemelor legate de mediul înconjurător și la îngrijirea și vindecarea animalelor. Ariel lucrează împreună cu Arhanghelul Rafael (care și el vindecă și ajută animalele) și cu ceata îngerilor numiți „Tronuri”. În plan istoric, este asociat cu Regele Solomon și cu filozofii gnostici, care credeau că Ariel era stăpânul vânturilor.

2) Azrael înseamnă „cel pe care îl ajută Dumnezeu”. El ajută sufletele celor decedați să ajungă în Ceruri, îi vindecă pe cei copleșiți de durere și îi sprijină pe oamenii care îi mângâie pe cei neconsolați. Văzut ca „îngerul morții” în tradițiile ebraică și islamică, Azrael este asociat cu Arhanghelul Rafael și cu Regele Solomon.

3) Chamuel înseamnă „cel care îl vede pe Dumnezeu”. El calmează neliniștea, aduce pacea la nivel global și personal, ajută la găsirea obiectelor și a persoanelor pierdute și la soluționarea situațiilor extreme. Este socotit conducătorul cetei îngerești cunoscute sub numele de „puterile cerești”. Chamuel este unul din cei zece arhangheli sefiroți ai Cabalei, ceea ce înseamnă că el guvernează o cale a Arborelui cabalistic al Vieții (o explicație mistică a Creației).

4) Gavril (sau Gabriel) înseamnă „trimisul, mesagerul lui Dumnezeu”. Acest arhanghel îi ajută pe mesageri, cum ar fi scriitorii, profesorii și ziariștii. De asemenea, Arhanghelul Gavril îi ajută pe părinți în conceperea, creșterea sau adoptarea copiilor. Unele credințe îl consideră pe Gavril ca având înfățișare masculină, în timp ce altele îl percep cu înfățișare feminină. Arhanghelul Gavril a adus Bunavestire lui Zaharia, anunțând nașterea lui Ioan Botezătorul, și Mariei, binevestind nașterea lui Iisus, așa cum consemnează Evanghelia după Luca. În Vechiul Testament, Arhanghelul Gavril l-a salvat pe Lot, fiul lui Avram, în momentul distrugerii cetății Sodoma. Se spune că Arhanghelul Gavril i-a dictat Coranul lui Mohamed.

5) Haniel înseamnă „gloria lui Dumnezeu”. Având trăsături feminine, ajută femeile la ciclu și dă oamenilor clarviziune. Este asociat planetei Venus și Lunii, fiind unul din cei zece arhangheli sefiroți ai Cabalei. Adesea se spune că l-a însoțit la Ceruri pe profetul Enoh.

6) Ieremiel înseamnă „milă lui Dumnezeu”. El se ocupă de emoții și ne ajută să ne facem bilanțul vieții, ca să putem uita, și ne mai ajută în planificarea schimbărilor pozitive. Vechile texte evreiești îl consideră pe Ieremiel unul din cei șapte arhangheli primordiali. Deoarece Baruh, un prolific autor evreu apocrif din secolul 1 d.Hr., a fost ajutat de Ieremiel, se apreciază că acest arhanghel ne ajută cu viziuni profetice.

7) Iofiel înseamnă „frumusețea lui Dumnezeu” și are înfățișare feminină. Ajută la soluționarea situațiilor negative și haotice; aduce frumusețe și ordine în gândurile, casele, birourile noastre și în alte medii în care trăim, înlăturând energiile negative. Anumite tradiții îl numesc Jofiel sau Sofiel și este cunoscut ca „patron al artiștilor”, iar Tora îl descrie ca pe un susținător al Legii Divine.

8 ) Metatron a fost profetul Enoh, care s-a înălțat la Ceruri după ce a dus o viață plină de virtute și de slujire sfântă. Metatron vindecă dificultățile de învățare și problemele copilăriei. În vechea tradiție evreiască, Metatron este un arhanghel deosebit de important, fiind considerat conducătorul arhanghelilor sefiroți ai Cabalei. Cabala afirmă că Metatron l-a ajutat pe Moise la Ieșirea din Egipt. Talmudul spune că Metatron veghează asupra copiilor din Ceruri, pe lângă funcția obișnuită de a veghea asupra copiilor de pe Pământ.

9) Mihail înseamnă „cel care este asemenea lui Dumnezeu” sau „cel care seamănă cu Dumnezeu”. El ne eliberează de teamă și de îndoială, ne apară și înlătura orice influență negativă. Considerat de obicei drept cel mai puternic dintre toți arhanghelii, el este descris în Biblie și în alte texte sacre creștine, mozaice sau islamice, săvârșind acte eroice de protecție. Mihail dă curaj celor care îl cheamă. El conduce ceata îngerilor cunoscuți sub numele de „virtuți” sau „stăpânii”.

10) Rafael înseamnă „cel care vindecă”. El vindecă suferințele și îi călăuzește pe vindecători și pe cei care vor să devină vindecători. Este unul dintre cei trei arhangheli socotiți sfinți în prezent (ceilalți doi fiind Mihail și Gavril, deși cândva au fost canonizați șapte arhangheli). În cartea lui Tobias (o carte canonică din Biblie), Rafael se descrie pe sine ca slujitor în fața Gloriei Domnului Dumnezeu. Se crede că a fost unul dintre cei trei arhangheli care l-a vizitat pe patriarhul Avram. Deoarece l-a însoțit pe Tobias în călătoria sa, Rafael este considerat sfântul patron al călătorilor. Rolul sau principal este totuși cel de vindecător și de sprijinitor al vindecătorilor.

11) Raguel înseamnă „prietenul lui Dumnezeu”. El aduce armonie în toate tipurile de relații și ajută la rezolvarea neînțelegerilor. Cartea lui Enoh îl descrie pe Raguel ca supraveghetor al tuturor îngerilor, asigurând interacțiunea lor armonioasă. Se spune că a ajutat la înălțarea profetului Enoh la ceruri și la transformarea sa în Arhanghelul Metatron.

12) Raziel înseamnă „secretele lui Dumnezeu”. El vindecă blocajele spirituale și psihice și ne ajută în interpretarea viselor și a amintirilor din viețile trecute. Învățăturile vechi evreiești spun că Raziel stă atât de aproape de tronul lui Dumnezeu, încât aude toate secretele universului, secrete pe care le-a consemnat în cartea intitulată Sefer Raziel (Cartea Arhanghelului Raziel). Legenda spune că Raziel i-a dat această carte lui Adam, în momentul în care părăsea Grădina Raiului, și lui Noe, în timp ce construia arca. Cabala îl descrie pe Raziel ca întruchipare a înțelepciunii divine.

13) Sandalfon a fost profetul Ilie, care s-a înălțat la ceruri ca arhanghel. El slujește în multe privințe, îi ajută pe oameni să-și vindece tendințele agresive și duce rugăciunile noastre către Creator. În plus, Sandalfon îi ajută pe muzicieni, în special pe cei care folosesc muzica pentru vindecare. Fiindcă este unul dintre cei doi oameni care au fost înălțați la rangul de arhangheli, Sandalfon este considerat frate geamăn cu Metatron (care a fost profetul Enoh). Învățăturile vechi evreiești vorbesc despre statura impresionantă a lui Sandalfon și spun că Moise îl numea pe Sandalfon „îngerul cel înalt”.

14) Uriel înseamnă „Dumnezeu este lumina”. Este arhanghelul înțelepciunii și al filozofiei, care ne luminează mințile cu intuiție și cu idei noi. În textele sfinte evreiești, Uriel are roluri diferite și ample. Ca înger al luminii, el este adesea asociat cu serafimii iluminați, care sunt cei mai apropiați de Dumnezeu din cele nouă cete îngerești. Se crede că Uriel l-a înștiințat pe Noe de iminența Potopului. Uriel este socotit de obicei unul dintre cei patru arhangheli principali, alături de Mihail, Gavril și Rafael.

15) Zadkiel înseamnă „dreptatea lui Dumnezeu”. El vindecă tulburările de memorie și ajută la îmbunătățirea altor funcții mentale. Mulți erudiți consideră că Zadkiel a fost îngerul care l-a oprit pe Avram să-l sacrifice pe fiul său, Isac. Cabala îl descrie pe Zadkiel drept căpetenia care îl ajută pe Arhanghelul Mihail să ne apere și să ne elibereze de energiile inferioare.


Această practică este disponibila în cadrul abonamentului la Școala sufletului sau separat, la prețul de 60 lei împreuna cu cele 2 seminarii "Îngerii în viața noastră", partea 1 și partea 2.

  40 de rugăciuni către îngeri
Disponibil zile
zile după înscriere